x
sadsad x
asdasd
Hint Yağı Nedir?

Hint Yağı Nedir?

30 Ağustos 2022

Hint Yağı, hint fasulyesi bitkisinin ekstrakte edilmesi ile üretilen, farklı bir tadı ve kokusu olan bir sıvıdır. Kastor yağı olarak da bilir ve ünlü motor yağı yağ üreticilerinden birisi olan ‘Castrol’ün ismi burdan gelmektedir. %80’den daha fazla oranda risinoleik asit içerir. Risinoleik asit, diğer bitkisel yağ asitlerinden 12. karbonunda içerdiği hidroksit gurubuyla ayrılır ve bu risioleik asiti diğerlerine göre çok daha polar yapar. Bu polarlık sayesinde de çok kolay türevlenebilir.

Hint yağı ağır bir tadı olduğu için yemek yapımında kullanılmaz ama özellikle bağırsak ve cilt hastalıklarında hint yağı insanlar tarafından binlerce yıldır kullanılmıştır. Cilt için iyi bir nemlendiricidir ve ağızdan yüksek miktarlarda alındığında müshil etkisi yapar. Ayrıca antiseptik özelliği vardır ve dokuların yenilenmesini hızlandırır. Bu yüzden merhem olarak yaraların üzerine sürülür. Genel olarak toksik olmamasına rağmen alerjen olabildiği için hindistan cevizi yağı gibi başka yağlarla karıştırılarak kullanılır. Normalde insanlar için toksik olabilecek kimyasallar içerse de üretimi sırasında bu kimyasallar etkisizleştirilir.

Hint yağı bitkisinin tohumlarının ezilmesi sonucu ortaya çıkan sarı sıvıya Hint yağı denilmektedir. Hint yağının sağlığa faydalı olmasının en önemli nedeni içerisinde doymamış yağlar barındırmasıdır. Hint yağının en çok rağbet gördüğü ülke Hindistan ülkeleridir.

Hint yağı en çok Afrika ve Hindistan’da kullanılmaktadır. İçerisinde antioksidanlar barındırması ve iltihap karşıtı olması nedeniyle çok fazla kullanılmaktadır.

Hint yağı kullanımı genel olarak ülkemizde güzellik ve kozmetik alanında kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda Hint yağının yeni keşfedilen faydaları ortaya çıkmıştır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.