x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Aynısafa
18.05.2018

Aynısafa

Latince adı ‘Calendula officinalis’tir. Tohum bağlayan çiçeklerin uygun şekilde koparılmasından sonra bitkinin yeniden çiçek vermesinden dolayı, bu bitkiye Latince ayın ilk günü anlamına gelen Calendula ismi verilmiştir. Turuncu renkli çiçekleri sebebiyle Portakal Nergisi olarak da bilinir. Ancak Nergis bitkisiyle herhangi bir yakınlığı yoktur. Papatyagiller familyasındandır. Ilıman iklimin hüküm sürdüğü hemen her coğrafyada yetişen, tek yıllık, otsu bir bitkidir.  

Aynısafa, birçok dünya mutfağına girmeyi başarmış, tatlandırıcı ve renklendirici olarak yiyeceklerde kullanılan bir çeşnidir. Safran tadı içermemesine rağmen safran rengi verdiğinden özellikle bazı ekmeklerin ve keklerin vazgeçilmezidir. Kendine özgün hoş kokusuyla, rahatsız etmeyen aroması sayesinde hemen hemen her tür salatada süs malzemesi olarak kullanılabilmektedir. 

Aynısafa’nın kullanımı 12. Yüzyıla kadar dayanır. Bir de yağmur göstergesi olarak bilinirmiş. Eğer sabahları saat 7’den sonra da çiçekleri kapalı kalmayı sürdürürse o gün yağmur yağacak demekmiş.  

Aynısafa bitkisinden; aynısafa çayı, aynısafa yağı, aynısafa tentürü, merhemi ve kremi üretilir.

Aynısafa bitkisi çiçekleri, taç yapraklarıyla birlikte, yaz başından sonbahara kadar toplanmalı ve gölgede iyi havalandırılarak kurutulmalıdır. Özenle kurutulan bu yapraklardan aynısafa çayı hazırlanabilir.   

Kuru, serin ve loş bir ortamda, renkli cam kaplarda saklandığı takdirde Aynısafa bitkisinin ömrü 2 yıldır. 

Aynısafa Ürününe Git

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.