x
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Mercan Köşk
24.05.2018

Mercan Köşk

Latince adı ‘Origanum majorona’ olan Mercanköşk, ballıbabagiller familyasındandır. Akdeniz havzası bitkisidir. Çeşitli türleri ülkemizde de Trakya, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yabani olarak yetişir. Kurak yerlerde, kayalık bölgelerde sıkça rastlanan, çalı görünümlü, hoş kokulu çokyıllık bir bitkidir.

Bazı yörelerde Güveyotu, Keklikotu ya da Mercan Köşkü isimleriyle de bilinir. Koyu yeşil yaprakları kekik gibi aromalı kokar. Haziran ve Ekim ayları arasında beyaz ya da pembe çiçeklerle doğayı şenlendirir. Farsçada ‘dağın keyfi’, ‘dağın neşesi’ anlamına gelen sözcükten dolayı Türkçeye ‘Mercanköşk’ olarak geçmiştir. Romalılar döneminden beri özellilikle Orta Avrupa’da kekiğe yakın bir tatta oluşuyla ün salmıştır. Hemen her türlü et yemeğinde, sebzelerde, salatalarda kendine has aromasını özgürce sergiler. Afrodit, Mercanköşk’ün müthiş kokusunu ‘mutluluk’ simgesi olarak kabul etmiştir. Bir mezarın üzerinde ‘Mercanköşk’ çıkarsa ölen kişinin ruhunun sonsuza kadar mutlu olacağına inanmıştır.      

Mercanköşk bitkisinden; mercanköşk çayı, mercanköşk yağı, mercanköşk tentürü, mercanköşk merhemi ve mercanköşk kolonyası gibi esanslar, parfümler de üretilir.

[1] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr. Turhan Baytop_(s291-292)

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.