Çocuklar İçin Keçiboynuzu
Yaz mevsiminin sonu kış hazırlıklarının başlangıcıdır. Kurutmalıklar, reçeller, pekmezler yapılır. Mutfağımızı bu kadar kışa güzel hazırlarken çocuklarımızı neden kışa hazırlamıyoruz? Havanın günden güne soğuması, okulların açılmasıyla birlikte çocuklar için hastalık zilleri çalmaya başlamış, demektir. Onların soğuktan etkilenmemeleri için kalın çoraplar, yünlü kazaklar alişverişini çoktan başlattık. Çocuklarımız' görünüş olarak koruduk, peki içten nasıl destekleyeceğiz? Bu konuda imdadımıza keçiboynuzu yetişiyor. Sadece çocuklarımızı soğuktan korumakla kalmayıp daha birçok fayda sağlıyor. Keçiboynuzu, dünyanın en köklü tarihe sahip bitkilerinden birisidir. İlk olarak M.Ö. 4000 yıllarında Mısır' da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Harnup olarak da adlandırılan keçiboynuzu ağacı baklagiller familyasına ait her zaman yeşil olan ve Akdeniz iklim özelliği taşıyan bölgelerde genellikle kültüre alınmadan ve yetişme esnasında hiçbir suni katkıya ihtiyaç duymadan bol miktarda yetişen bir ağaçtır. Ülkemizde son zamanlarda keçiboynuzu meyvelerinden üretilen kızartılmış keçiboynuzu parçaları, çoğunluk olarak özellikle fırıncılik ürünlerinde, pasta ve şekerleme ürünlerinde ve düşük kalorili çerezlik ürünlerde çikolata yerine kullanılmaktadır. Böylelikle çocuklannıza çikolata yedirmek yerine çerezlik keçiboynuzu yedirebilirsiniz. Meyve öğütülerek un haline getirilmekte ve bu un süte karıştırılarak kakao alternatifi bir ürün olarak kullanılmaktadır. Keçiboynuzu meyvesinde kafeinin bulunmadığı ve bu meyvenin A, B, B2, B3 ve D vitaminleri ile yüksek miktarlarda kalsiyum, fosfor, potasyum ve magnezyum minerallerin içerdiği araştırmalar sonucu bulunmuştur. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi açısından da keçiboynuzu yardımcı bir besin. E vitamini ve theophylline antioksidanı içerdiği için astım, bronşiti grip, nezle gibi hastalıklara faydalidır. Öksürüğü giderir ve rahatlama sağlar. Balgam söktürücü özelliği vardır. Yüksek oranda içerdiği mineraller (potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko vb.) ve vitaminler sayesinde tansiyon, karaciğer ve akciğer üzerine ve daha başka birçok dokuda çok yararlı etkileri bulunmaktadır.
Keçiboynuzu ağacı meyveleri antioksidan etki yapabilir. Bu sayede de kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olabilir. İnsan Beslenmesi İçin Bitkisel Gıdalar (Plant Foods for Human Nutrition) dergisinin Mart 2011 sayısında yayımlanan bir araştırmada, keçiboynuzu ağacı çiçeği tohumunun özütü antioksidan ve kanser hücreleri ile savaşma etkisi araştınlmıştır. Araştırmacılar keçiboynuzu çiçek özütünün fenolik içerikçe veya doğal bitki bileşenleriyle zengin olduğunu buldular ve servikal kanser hücrelerinin hayatta kalma yeteneğini düşüren önemli antioksidan ve sitotoksik (hüceleri öldüren) yeteneklerinin olduğunu saptadılar.
Ayrıca, bilim adamları keçiboynuzu ağacı çiçek tohumunda en yaygın antioksidan olan theophylline tespit ettiler. Sonuçlar pozitif olmasına rağmen, keçiboynuzu antioksidanlarının kanser tedavisindeki etkinliğinin kesin olarak kanıtlanması için ilave klinik çalışmalar gerekmektedir.
KAYNAKÇA; 1. Health Benefits of Carob Molasses and Grape Molasses 2. Organic Facts; Health Benefits of Grapes; 2011 3. Pekmez Örneklerinde Vitamin ve Mineral Tayini İdil Karaca Danışman Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. F. Zehra KOÇOKBAY Bu Araştırma Inönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafmdan 2007/05 proje numarası ile desteklenmiştir. MALATYA - 2009 4. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi ÖZCAN Demirtaş Keçiboynuzu (CERATONİA SİLİQUA) Çekirdeklerinden Gam Üretim Yollannm Araştınirnası Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Adana, 2007